Ushqime

Vetitë e mrekullueshme të qepës

Qepa është perimja që konsumohet gjerësisht në kuzhinën shqiptare, duke filluar nga sallatërat e ndryshme e deri tek gjellërat, byrekët, etj.

Vlerat e qepës janë të shumta:

1- Qepët përmbajnë enzima që stimulojnë tretjen dhe metabolizmin;
-metale (squfuri, hekur, kalium, magnez, fluor, kalcium, mangan dhe fosfor);
-vitamina (A, komplekse B, C, E).

2- Është ushqim që vepron në organizëm në një mënyrë shumë pozitive, me efekte të ndryshme: si antibiotik , si pastrues organik, nxites i mirëfunksionimit të organizmit.

3- Qepët normalizojnë florën e zorrëve dhe ngadalësojnë proceset e dobëta që lëshojnë substanca toksike që lidhen me kancerin e zorrës së trashë.

4- Qepet jane aleate të sistemit kardiovaskular, veshkave, mushkërive, mëlçisë, zorrës së trashë, dhe lëkurës.

Artikull me interes :   Luftoni aneminë me ushqim

5- Qepa ndihmon edhe në uljen e nivelit të kolesterolit. Nqë vend të ilaçeve me efekte të shumta anësore, ata që duhet të bëjnë kujdes me kolesterolin mund të konsumojnë qepë, duke e zgjidhur problemin brenda disa ditëve.

6- Qepa eliminon parazitët. Bakteret e dëmshme që hyjnë në trupin e një njeriu normal treten në organizëm, me ndihmën e qepës.

7- Varieteti i kuq i qepës është i njohur për vetitë e theksuara antibakteriale. Nëse përtypim qepë të freskët për tre minuta, eliminojmë të gjitha bakteret në gojën tonë.

8- Eshtë pozitiv për shëndetin e eshtrave.

9- Përmban vitaminë C

10- Qepa ndikon pozitivisht në përmirësimin e shikimit.

Stavrula Posteci

Stavrula Posteci ka kryer studimet në Universitetin e Larisës dhe specializuar ne Universitetin e Athinës për Dietologe/Nutricioniste. Aktualisht jep këshillat e saj përmes zyrave të Diet Plan në Korcë dhe Elbasan